Hlavná stránka  |  Pokyny a pravidlá  |  Vyhľadávanie v diskusiách

Viete, že...Viete, že... V diskusnom fóre Hovorte o zamestnaní môžete vkladať príspevky aj anonymne vďaka čomu je chránené vaše súkromie.
Diskusie » Odchod zo zamestnania » Nárok na odstupné 2011 - po novele Zákonníka práce platnej od 1.9.2011

Téma je uzavretá Nárok na odstupné 2011 - po novele Zákonníka práce platnej od 1.9.2011
30.07.2011, 08:46:42 - Správca portálu
Prezident podpísal novelu Zákonníka práce a teda od septembra sa výrazne zmenia okolnosti nárok na odstupné. Pôvodná téma "Nárok na odstupné 2011" preto bola uzavretá a otvorená nová téma, ktorá má zohľadniť tieto zmeny.
Téma bola uzavretá, nemožno do nej prispievať.  |  Poslať tému známemu e-mailom
Pridané: 30.07.2011, 11:25:48
Užívateľ: anonym1312017562
Základná vec je, že bol zrušený tzv. "súbeh výpovede a odstupného". Zamestnanec, ktorý dostal od zamestnávateľa výpoveď z organizačných dôvodov alebo kvôli rušeniu firmy alebo zo zdravotných dôvodov si musí vybrať, či chce pracovať počas výpovednej doby alebo či chce dostať odstupné.

1. Ak si vyberie výpovednú dobu, tak sa v podstate bude jednať o obdobnú výpoveď ako doteraz a v podstate nič zvláštne nemusí robiť.

2. Ak si vyberie odstupné, tak musí požiadať zamestnávateľa o ukončenie pracovného pomeru dohodou (zamestnávateľ je povinný vyhovieť, t.j. nemôže žiadosť odmietnuť). V dohode o skončení pracovného pomeru sa uvedie dôvod ako pri výpovedi, dátum skončenia pracovného pomeru a zároveň skutočnosť, že sa obe strany dohodli na odstupnom. Je to teda skončenie dohodou a nie jednostranná výpoveď.

3. Existuje aj možnosť odpracovať časť výpovednej doby a zvyšok dostať vo forme odstupného. Aj toto sa rieši dohodou.

Zamestnanci POZOR! Treba si dávať dobrý pozor čo v tej dohode je, lebo toto už je ponechané vaše právne znalosti. Zákon sa tejto zodpovednosti v podstate zriekne. Ak si zle dohodnete podmienky, môžete aj o odstupné prísť.
Pridané: 02.08.2011, 13:04:45
Užívateľ: anonym1312282782
Dobrý deň,dnes mi prišla od zamestnávateľa výpoveď dohodou s dátumom k 31.7.2011.Som na rodič.dovolenke,ako mám postupovať,aby som od nich dosiahla 3-mesačné odstupné(som zamestnaná viac ako 5 rokov).Ešte dodám,že v tej výpovedi nie je napísaný dôvod a všetci zamestnanci,ktorí im ostali sú buď na RD alebo PN,s ostatnými už podpísala zmluvy iná firma.Predpokladám,že s.r.o chcú zrušiť,alebo pôjde do konkurzu.Ďakujem za odpoveď.
Pridané: 02.08.2011, 14:13:44
Užívateľ: anonym1312287067
Dobrý deň,dnes mi prišla od zamestnávateľa výpoveď dohodou s dátumom k 31.7.2011.Som na rodič.dovolenke,ako mám postupovať,aby som od nich dosiahla 3-mesačné odstupné(som zamestnaná viac ako 5 rokov).Ešte dodám,že v tej výpovedi nie je napísaný dôvod a všetci zamestnanci,ktorí im ostali sú buď na RD alebo PN,s ostatnými už podpísala zmluvy iná firma.Predpokladám,že s.r.o chcú zrušiť,alebo pôjde do konkurzu.Ďakujem za odpoveď.

Dohoda so spätným dátumom je neplatná, to je prvá vec.

Ďalšia vec je, že počas rodičovskej vás môžu prepustiť len ak rušia firmu alebo dohodou. Ak dohodu nepodpíšete, tak zostáva už len tá výpoveď kvôli zrušeniu firmy. To však v podstate nie je také jednoduché, to môže dlho trvať (konkurz atď).

Podľa všetkého by ste mali prijať ukončenie dohodou, ale mali by ste trvať na tom, aby tam uviedli normálny dátum, t.j. nie minulý a tiež aby uviedli dôvod výpovede (§63 odsek 1 písmeno a) alebo b)) aby ste mohli mať nárok na odstupné.
Pridané: 02.08.2011, 14:30:21
Užívateľ: anonym1312287983

Nepíšete či ste na rodičovskej dovolenke ešte stále,alebo Vám končí.
Zákonník práce v ustanovení § 64 stanovuje, kedy zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď; v tomto prípade sa jedná o ochranné doby. Ochrannou dobou, počas ktorej platí zákaz výpovede, je okrem iného aj doba, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) , t.j. keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ
b) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1); ak je daná zamestnankyni alebo zamestnancovi výpoveď z tohto dôvodu pred nástupom na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku tak, že by výpovedná doba uplynula v čase tejto materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, skončí sa výpovedná doba súčasne s materskou dovolenkou a rodičovskou dovolenkou,
c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny [§ 63 ods. 1 písm. e)], ak nejde o tehotnú zamestnankyňu alebo ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke alebo zamestnankyňu a zamestnanca na rodičovskej dovolenke,
d) ak z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, v prípade zákazu výpovede je podstatné či zamestnankyňa čerpá rodičovskú dovolenku. V tom prípade je možné skončenie pracovného pomeru so zamestnankyňou len dohodou, výpoveď je možné dať zamestnankyni až po ukončení rodičovskej dovolenky.
Pridané: 02.08.2011, 14:43:29

Dohoda so spätným dátumom je neplatná, to je prvá vec.

Ďalšia vec je, že počas rodičovskej vás môžu prepustiť len ak rušia firmu alebo dohodou. Ak dohodu nepodpíšete, tak zostáva už len tá výpoveď kvôli zrušeniu firmy. To však v podstate nie je také jednoduché, to môže dlho trvať (konkurz atď).

Podľa všetkého by ste mali prijať ukončenie dohodou, ale mali by ste trvať na tom, aby tam uviedli normálny dátum, t.j. nie minulý a tiež aby uviedli dôvod výpovede (§63 odsek 1 písmeno a) alebo b)) aby ste mohli mať nárok na odstupné.

S tým dátumom som si to myslela,ale to je presne štýl môjho zamestnávateľa....Aj mám v pláne im napísať,že dohodu prijímam,len za podmienok,ktoré ste uviedli,teda odstupné.Chcela som ešte vedieť,či je nejaká lehota,dokedy im musím odpovedať,či to mám poslať doporučene,lebo oni si už ani poštu nepreberajú,či sa to bude považovať za doručené a či by som niekde našla univerzálne tlačivo ako to formulovať,alebo čo im mám vlastne napísať.Ešte raz ďakujem.
Pridané: 02.08.2011, 14:54:53

Nepíšete či ste na rodičovskej dovolenke ešte stále,alebo Vám končí.
Zákonník práce v ustanovení § 64 stanovuje, kedy zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď; v tomto prípade sa jedná o ochranné doby. Ochrannou dobou, počas ktorej platí zákaz výpovede, je okrem iného aj doba, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) , t.j. keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ
b) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1); ak je daná zamestnankyni alebo zamestnancovi výpoveď z tohto dôvodu pred nástupom na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku tak, že by výpovedná doba uplynula v čase tejto materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, skončí sa výpovedná doba súčasne s materskou dovolenkou a rodičovskou dovolenkou,
c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny [§ 63 ods. 1 písm. e)], ak nejde o tehotnú zamestnankyňu alebo ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke alebo zamestnankyňu a zamestnanca na rodičovskej dovolenke,
d) ak z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, v prípade zákazu výpovede je podstatné či zamestnankyňa čerpá rodičovskú dovolenku. V tom prípade je možné skončenie pracovného pomeru so zamestnankyňou len dohodou, výpoveď je možné dať zamestnankyni až po ukončení rodičovskej dovolenky.

Na RD by som maly byť ešte asi rok a pol,mne šlo hlavne o to odstupné,či sa dá nejak získať.Ďakujem.
Pridané: 03.08.2011, 07:51:48
Užívateľ: Správca portálu
Otázka poslaná emailom:
=========================================

Dobry den,

29.7. som zamestnávateľovi písomne odovzdala rozhodnutie o ukončení pracovného pomeru výpovedou s tým, že pracovný pomer sa skončí uplynutím dvojmesačnej výpovednej lehoty, čo je 30.9.2011.
Zamestnávateľ mi 1.8. oznámil, že nemôžem ďalej vykonávať tú pozíciu, na ktorú som bola prijatá a ktorá je uvedená v mojej pracovnej zmluve. Ponúkol mi buď preradenie na iné oddelenie počas výpovednej lehoty, kde by sa jednalo o manuálnu prácu (doteraz to bola cisto kancelárska práca) alebo dohodu o ukončení pracovného pomeru bez nároku na odstupné. Najprv som odmietla obidve moznosti s tým, že mám predsa nárok na odstupné, na čo mi bolo povedané, že to nie je správe a musím si vybrať jednu z tých dvoch možností.
Nakoniec som sa rozhodla pre preradenie na iné oddelenie. Nepodpísala som však žiadnu dohodu o preradení na iné oddelenie.

Je možné ešte nejakým spôsobom docieliť, aby zamestnávateľ konal podľa zákonníka práce, a v prípade, že mi nemôže poskytnúť tú pozíciu, na ktorú ma prijal a nechce, aby som ju počas výpovednej doby vykonávala, že mi zamestnávateľ dá výpoveď a doddrží 2-mesačné odstupné?

Ďakujem za radu!
Pridané: 03.08.2011, 09:33:11
Užívateľ: anonym1312355132
Otázka poslaná emailom:

Dobry den,

29.7. som zamestnávateľovi písomne odovzdala rozhodnutie o ukončení pracovného pomeru výpovedou s tým, že pracovný pomer sa skončí uplynutím dvojmesačnej výpovednej lehoty, čo je 30.9.2011.
Zamestnávateľ mi 1.8. oznámil, že nemôžem ďalej vykonávať tú pozíciu, na ktorú som bola prijatá a ktorá je uvedená v mojej pracovnej zmluve. Ponúkol mi buď preradenie na iné oddelenie počas výpovednej lehoty, kde by sa jednalo o manuálnu prácu (doteraz to bola cisto kancelárska práca) alebo dohodu o ukončení pracovného pomeru bez nároku na odstupné. Najprv som odmietla obidve moznosti s tým, že mám predsa nárok na odstupné, na čo mi bolo povedané, že to nie je správe a musím si vybrať jednu z tých dvoch možností.
Nakoniec som sa rozhodla pre preradenie na iné oddelenie. Nepodpísala som však žiadnu dohodu o preradení na iné oddelenie.

Je možné ešte nejakým spôsobom docieliť, aby zamestnávateľ konal podľa zákonníka práce, a v prípade, že mi nemôže poskytnúť tú pozíciu, na ktorú ma prijal a nechce, aby som ju počas výpovednej doby vykonávala, že mi zamestnávateľ dá výpoveď a doddrží 2-mesačné odstupné?

Ďakujem za radu!

Zamestnávateľ vás bez vášho súhlasu nemôže preradiť na inú prácu ako máte v zmluve. Čiže nemusíte s tým súhlasiť. To, že vám nemá dať akú prácu podľa zmluvy, to je v podstate jeho problém, vy budete chodiť do práce a máte dostať mzdu. Odstupné nedostanete, v platnosti je výpoveď, ktorú ste dali a v takej situácii nie je nárok na odstupné.
Pridané: 03.08.2011, 09:54:01
Užívateľ: anonym1312357802
Otázka poslaná emailom:

Dobry den,

Ďakujem za radu!

Zamestnávateľ vás bez vášho súhlasu nemôže preradiť na inú prácu ako máte v zmluve. Čiže nemusíte s tým súhlasiť. To, že vám nemá dať akú prácu podľa zmluvy, to je v podstate jeho problém, vy budete chodiť do práce a máte dostať mzdu. Odstupné nedostanete, v platnosti je výpoveď, ktorú ste dali a v takej situácii nie je nárok na odstupné.

Dakujem pekne za odpoved.
V prípade, že som súhlasila s preradením ústne, aj som uz odpracovala jeden den na danom oddelení, je to záväzné? A ako v tomto prípade postupovať, ak je práca, na ktorú som bola preradená nevyhovujúca a nechcem v nej dalej pokracovat?
Pridané: 03.08.2011, 13:32:18
Užívateľ: anonym1312355132
Otázka poslaná emailom:

Dobry den,

Ďakujem za radu!

Dakujem pekne za odpoved.
V prípade, že som súhlasila s preradením ústne, aj som uz odpracovala jeden den na danom oddelení, je to záväzné? A ako v tomto prípade postupovať, ak je práca, na ktorú som bola preradená nevyhovujúca a nechcem v nej dalej pokracovat?

Zmeny v pracovnej zmluve a dodatky musia byť písomné, aby mohli byť platné (a tiež zmeny so spätným dátumom sú neplatné) viď §54:

"Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne."
Téma bola uzavretá, nemožno do nej prispievať.  |  Poslať tému známemu e-mailom
Zobrazené príspevky 1-10 z celkového počtu 284
Strany: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Viete, že...Viete, že... Výsledky vyhľadávania si môžete nechať posielať každý deň na e-mail bez toho, aby ste sa museli zaregistrovať.
TOPlist